6 materiałów na blaty kuchenne - charakterystyka | Budujemy Dom

Na rodzaj blatu jaki wybierzemy do swojej kuchni złoży się kilka czynników.

1) Blaty kuchenne z płyty laminowanej

To wciąż najpopularniejszy rodzaj blatu kuchennego, teraz przeżywający prawdziwy renesans. Ich jakość znacznie wzrosła i swobodnie mogą one konkurować z bardziej szlachetnymi materiałami. Wykonane są z niepalnej płyty wiórowej, pokrytej warstwą laminatu o dowolnej kolorystyce, zarówno jednolitej, jak i imitującej kamień, drewno lub hartowaną stal, w wersji mat, półpołysk czy bardzo ostatnio modnego połysku.

Blaty wiodących producentów są odporne na ścieranie, uderzenia, zarysowania, wysoką temperaturę (do 180°C), zaplamienia, działanie światła (brak przebarwień na skutek działania promieni słonecznych) czy nawet żar z papierosa. Krawędzie blatów mogą być zaoblone jednostronnie, dwustronnie albo zakończone ostrym profilem. Bogactwo wzornictwa i kolorów z pewnością przyciągnie potencjalnych amatorów tego materiału.

Elegancja w kuchni poprzez zastosowanie prostych elementów, jak białe szafki i kontrastujący blat (fot. Pfleiderer)Płyta laminowana imitująca drewno z powodzeniem może być wykorzystana jako stół kuchenny (fot. Pfleiderer)

2) Blaty kuchenne z kompozytu

To trwała i solidna propozycja na kuchenny blat. Jest to mieszanka 2/3 minerałów naturalnych połączona 1/3 żywicą akrylową i pigmentami. Blaty wykonuje się z płyt MDF, które pokrywane są ok. 10-16 mm warstwą kompozytu. Materiał ten jest termoplastyczny, daje się swobodnie kształtować, dlatego też z łatwością można otrzymać dowolną formę, zaś na łączeniach nie widać żadnych spoin.

Przeczytaj

Kompozyty dopasujemy do każdej kuchni, gdyż występują w szerokiej gamie kolorystycznej - jednolitej, nakrapianej lub z widocznym kruszywem. Są bardzo trwałe, nietoksyczne, odporne na promienie UV, temperaturę, wilgoć, rozlane płyny czy uszkodzenia. Po instalacji blat można okresowo szlifować i polerować, co zapewni utrzymanie pięknej powierzchni przez nawet 20 lat.

Za dobrym, solidnym materiałem idzie również wysoka cena - i to jest jedyny minus blatów kompozytowych. Niewątpliwym atutem kompozytu jest możliwość wykonania z niego zlewu i połączenie go z blatem bez widocznych krawędzi. Takie rozwiązanie zapewnia wyjątkowy efekt wizualny, a jednocześnie udaje się zachować wysoki stopień higieny - jakże istotny w kuchni.

Zlew podwieszany od dołu blatu to znakomity sposób wykorzystania atutów kompozytu (fot. Studio Estima)Łatwość obróbki kompozytu pozwala na wykonanie z niego zlewu i w niewidoczny sposób połączenia z blatem roboczym (fot. Mebel Rust)

3) Blaty kuchenne z kamienia naturalnego

W pierwszej kolejności kojarzy się z luksusem i elegancją. I rzeczywiście wybór takiego materiału związany jest z wyższym wydatkiem, ale trwałość i jakość z pewnością zrekompensują poniesione koszty. Wybór kamienia na blaty jest różnorodny, można swobodnie żonglować w kolorystyce, jak i w rysunku minerału - na rynku występuje kilkaset rodzajów propozycji.

Blaty kamienne wykonuje się na indywidualne zamówienie. Głównie wykorzystuje się marmur, granit czy trawertyn, jednak każdy rodzaj kamienia charakteryzuje się różnorodnymi właściwościami jak twardość czy nasiąkliwość.

Granit jest jednym z najbardziej odpornych minerałów - dlatego też polecany jest na kuchenne blaty. Jest odporny na uszkodzenia, działanie środków spożywczych, chemicznych, wilgoci; znakomicie radzi sobie z działaniem wysokiej temperatury. Marmur wypada nieco gorzej, jednak po systematycznej impregnacji będzie cieszył swym wyglądem.

Zaletą kamienia jest szeroka gama możliwości obróbki krawędzi blatu. Można wybierać od prostych rozwiązań poprzez finezyjne kształty. Dodatkowym atutem kamienia jest możliwość wykonania pochylni ociekowych przy zlewozmywakach podwieszanych od spodu blatu. Jest bardzo funkcjonalne i estetyczne rozwiązanie, ułatwiające na dodatek utrzymanie czystości. Istnieje również możliwość wykonania pochylni z rowkami, które z łatwością odprowadzają wodę spod naczyń.

Granit to materiał piękny i elegancki, niechłonący wilgoci i plam, odporny na uszkodzenia i wysoką temperaturę (fot. Blanco)

4) Blaty kuchenne ze stali

Takie blaty kuchenne to oryginalne rozwiązanie w minimalistycznej, nowoczesnej kuchni. Spokojna kolorystyka, jednorodna powierzchnia, praktyczność oraz niewątpliwa elegancja to walory blatów ze stali nierdzewnej.

PoradnikCenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!

Materiał jest odporny na wilgoć, uszkodzenia mechaniczne, temperaturę czy wylane czerwone wino. Wśród tych wielu zalet jest również jedna wada - stal wymaga wycierania do sucha, gdyż wszelkie ślady po wodzie będą niestety widoczne.

Blaty stalowe to doskonała alternatywa dla zwolenników nowoczesnego designu, ale również dla ludzi lubiących innowacyjne rozwiązania i posiadających zasobny portfel.

Większość blatów wykonywana jest z płyty wiórowej lub pilśniowej, która pokryta jest stalową blachą grubości około 1-3 mm. Jednakże obecnie pojawiają się nowości, jak blaty z litymi krawędziami, dzięki którym grubość blatu zredukowana jest do minimum.

Ryflowanie na stalowym blacie wprowadza do wnętrza industrialny charakter (fot. Studio Estima)

5) Blaty kuchenne ze szkła

To kolejna kuchenna innowacja. Do produkcji wykorzystuje się szkło hartowane, dzięki czemu powierzchnia jest bardzo wytrzymała i nie ulega potłuczeniu. Wykorzystuje się również szkło klejone - dwie tafle przedzielone są dwiema warstwami folii, co powoduje wysokie bezpieczeństwo materiału. Nawet stłuczony blat nie pokaleczy potencjalnego użytkownika. Przy tym grubość i długość blatu szklanego ma bardzo szerokie spectrum, w przypadku zaś szkła hartowanego, grubość zaczyna się od około 10 mm.

Jest wiele opcji, które można zastosować w swojej kuchni - szkło może być barwione, zmatowione, błyszczące, a nawet może być wykonany na nim cyfrowy wydruk z ulubionym motywem, widokiem czy zdjęciem. Wszystkie blaty szklane podobnie jak kamienne wykonuje się na zamówienie - z pewnością podraża to koszty, ale być posiadaczem indywidualnego elementu w kuchni jest warte kilku niedogodności.

Szkło, które możemy wykorzystywać na stoły czy blaty charakteryzuje się odpornością na zarysowania, przedłużoną trwałością oraz dużą przejrzystością (fot. Guardian)Szklany, czarny blat to elegancja i nowoczesność wnętrzu (fot. Poggenpohl)

6) Blaty kuchenne z drewna

To materiał ponadczasowy, znakomicie prezentujący się zarówno w kuchni nowoczesnej, jak i rustykalnej. Drewniany blat wprowadzi do wnętrza nieco przytulności, ciepła i powiązania z naturą, ale również wymagać będzie troski i systematycznej pielęgnacji, gdyż drewno jest podatne na plamienie, zarysowania oraz ma niewielką odporność na kontakt z wysoką temperaturą.

Rozlane czerwone wino musi zostać natychmiast wytarte, krojenie chleba bez deski jest niemożliwe, zaś stawianie gorących garnków pozostawi trudne do usunięcia ślady.

Nie bez znaczenia jest gatunek drewna z jakiego blat został wykonany. Z materiałów krajowych polecane są drewna twarde, takie jak dąb, jesion i buk. Jednak coraz częściej wykorzystywane są gatunki egzotyczne, które posiadają większą gęstość, zawierają dużą ilość garbników i tym samym znacznie lepiej sprawdzają się w wilgotnym środowisku, którego nie zabraknie w kuchni.

Amator drewnianych blatów stanie przed wyborem drewna litego lub klejonego. Te pierwsze charakteryzować się będzie naturalnym układem słojów i nierównościami, ale jednocześnie będzie miało tendencję do wypaczania. Drewno klejone ma znacznie wyższą wytrzymałość, nie wypacza się, nie pęka, a zachowuje naturalne piękno i niewątpliwy urok.

Bez względu na wykończenie, lakierowane czy olejowane, blaty kuchenne możemy wielokrotnie odnawiać (fot. IKEA)

Zobacz ofertę blatów kuchennych SWISS KRONO

Anna Grąziewicz-Kinsner